Wijkgericht werken
Wijkgericht of gebiedsgericht werken staat steeds meer in de belangstelling. Het is voor iedereen van belang dat er sprake is van een goede samenwerking tussen wijkverpleegkundigen, huisartsen en medewerkers van wijk- of gebiedsteams. Op veel plekken is hiervan ook al sprake. Op veel plaatsen kan dit echter beter en is er bij verschillende betrokkenen ook de wens om die verbetering te realiseren. Op het gebied van wonen, welzijn en zorg vindt daarom samenwerking plaats. De Client/patiënt staat hierbij centraal
In Friesland is men nu in meerdere regio’s aan de slag met dit thema. Het heeft als doel om zorg- en dienstverlening lokaal en in samenhang te organiseren. ROS Friesland is penvoerder van de projecten zoals hieronder benoemd.
De huisartsen van de HSSF denken mee in het proces van wijkgericht werken.
Project Wijkgericht werken Súdwest Fryslân
In Zuidwest Friesland hebben verschillende organisaties de handen in een geslagen om dit thema ook in onze regio op te pakken. Deze organisaties zijn Thuiszorg Zuidwest Friesland, Patyna, Hof en Hiem, RHV/ Huisartsencoöperatie Zuidwest Friesland en Gemeente Súdwest Fryslân. Er is door de samenwerkende organisaties besloten eerst goed in kaart te brengen.
Dit project richt zich op het duidelijk krijgen wat wordt verstaan onder wijkgericht werken, welke initiatieven en/ of projecten op dit gebied al lopen, wat goed gaat en wat beter kan en welke onderwerpen men graag in het komende jaar op zou willen pakken. Daarvoor worden op dit moment verschillende gesprekken gevoerd met betrokkenen. Een en ander moet leiden tot een projectplan wijkgericht werken voor het jaar 2021.
De´lokale driehoeken´ De Fryske Marren
Het project ZonMw Netwerkinfrastructuur heeft als doel de samenwerking tussen de driehoek: huisartsenzorg, wijkverpleging en het sociaal domein versterken en heeft raakvlak met het wijkgericht werken.
Wijkmanagement
De huisartsen van de HSSF zetten zich in om wijkgericht te werken. Dit betekent dat zij periodiek overleg hebben en samen werken met de netwerkpartners in de wijk in het zogenaamde wijkmanagement team, denk aan o.a. thuiszorg, zorginstelling, welzijnscoach, gebiedsteammedewerker, fysiotherapeut en diëtiste.
Samenwerken in de wijk bevordert het kunnen bieden van de juiste zorg op de juiste plek. Het heeft als doel om zorg- en dienstverlening lokaal en in samenhang te organiseren. Hiermee willen we de patiënt de juiste ondersteuning bieden en worden andere zorgverleners en welzijnswerkers in de eerste lijn benut wanneer mogelijk.